- 2021.09.19.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Arab konyha, Fantázia
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés10 perc
- Sütés/főzés0 perc
- Adag4
- Megtekintés1 826
A céklás humusz egy igazi különlegesség. Alapvetően a humusz receptek házilag is könnyen elkészíthetőek. Ami legjobb benne, hogy számtalan formában lehet ízesíteni, színezni, variálni.
A rózsaszínes árnyalata miatt nagyon jól mutat. Nagyszerű vendégváró, mártogatósként vagy/és szendvicsfeltétként feltálalva. Akár halak, sültek mellé ízletes és dekorációként is szemet vonzó látvány.
A humusz elkészítéséhez csak néhány alapanyagra van szükség, na meg egy turmixgép vagy botmixerre. A csicseriborsó és cékla mellett egy másik fontos szerepet betöltö alapanyag a tahini, ami egy szezámmagból készült paszta. Ez megvásárolható készen boltban is, de ha szeretnél teljesen friss és mindenféle adalékanyagmentes tahinit, akkor az is megoldható pár perc alatt.
A szakemberek szerint ideális heti kétszer hüvelyes zöldséget fogyasztani. A csicseriborsó fogyasztása megoldás lehet erre. Egészítsd ki az étrended vele. A csicseriborsó rendkívül tápláló és remek fehérje forrás vegetáriánusok és vegánok számára is. A humusz sokoldalúan felhasználható és kitűnően variálható más zöldségekkel is.
Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy a csicseriborsó mi mindenre jó, fogyasztása milyen hatást fejt ki a szervezetre, akkor olvasd el a „A csicseriborsó élettani hatása” bejegyzésünket. Még ezen túl, szeretnél a csicseriborsó felhasználásáról többet olvasni, akkor kattints IDE.
További humusz recepteket itt találsz:
Ha a hagyományos humusz receptet szeretnéd kipróbálni, akkor annak receptjét ide kattintva megtalálod: Hagyományos humusz recept
Csicseriborsókrém avokádóval és chilivel felturbózva: Chilis-avokádós humusz recept
Érdekesség a humusz eredetéről
A humusz, arab eredetű “hummus bi tahína”, ami annyit jelent, hogy csicseriborsó tahinivel. A recept létrejöttének időpontja nem teljesen tisztázott.
Magyarul sok esetben „hummusz”-nak is írják, hogy egyértelmű legyen, nem a humuszról, azaz a talaj egyik alkotóeleméröl van szó.
Közel-keleten, ahonnan eredetileg származik a humusz, elsősorban pita kenyérrel előételként tálalják fel, de előfordul, hogy saláták és egyéb ételek mellé mártogatósként is. Például a közismert falafel szendvicshez is előszeretettel fogyasztják.
A humusz eredeti recept hozzávalói a csicseriborsó, tahini és citromlé. Ehhez térségenként változó módon adtak hozzá egyéb hozzávalókat, mint például a fokhagyma, vagy pirospaprika.
Forrás:
https://es.wikipedia.org/wiki/Hummus
Humusz recept 3 ízben:
Hozzávalók
Receptleírás
Szeleteld nagyobb darabokra a céklát és a vöröshagymát. Tedd a turmixgépbe a feldarabolt céklát és az alaposan leöblített, főtt csicseriborsót.
Ezt követően add hozzá a többi hozzávalót és ízlés szerint ízesítsd friss mentalevéllel.
Turmixold teljesen pépessé.
Az elkészült céklás humuszt kóstold meg és állítsd be az ízeket.
Tálaláskor díszítsd a tetejét egy kis rácsurgatott olivaolajjal, apróra darabolt dióval és friss mentalevéllel.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Céklás humusz
Hozzávalók
Follow The Directions
Szeleteld nagyobb darabokra a céklát és a vöröshagymát. Tedd a turmixgépbe a feldarabolt céklát és az alaposan leöblített, főtt csicseriborsót.
Ezt követően add hozzá a többi hozzávalót és ízlés szerint ízesítsd friss mentalevéllel.
Turmixold teljesen pépessé.
Az elkészült céklás humuszt kóstold meg és állítsd be az ízeket.
Tálaláskor díszítsd a tetejét egy kis rácsurgatott olivaolajjal, apróra darabolt dióval és friss mentalevéllel.
Szólj hozzá!